Alerta Màxima – Processionària del Pi

 

Estan arribant molts casos a l’Hospital Veterinari de l’Ebre de gossos amb quadres inflamatoris per culpa de l’eruga de la processionària (Thaumetopoea Pityocampa).

El canvi climàtic està accelerant l’aparició d’organismes en èpoques de l’any que no solien haver-n’hi, aquestes condicions òptimes provoquen la proliferació de l’eruga i situacions d’urgència a l’Hospital Veterinari de l’Ebre, s’ha d’actuar ràpidament per evitar els menys danys possibles al nostre gos.

En casos molt extrems es requereix la intervenció quirúrgica per a curar aquestes lesions i facilitar la cicatrització. Si les lesions són molt greus, a vegades és necessari la implantació d’una sonda per alimentar al gos fins que les ferides de la boca es curin.

Cal estar molt alerta en les zones de pinars, els gossos entren en contacte amb l’eruga en els seus passejos pel bosc, la majoria de les vegades, per la seva curiositat, oloren, llepen o fins i tot se la mengen.

Els problemes que provoca aquesta intoxicació són la sialorrea, saliva excessiva, prurit facial, angioedema, estat d’inquietud, inflamació de la cara, conjuntivitis, ulceres a la còrnia, vòmits, etc.

També pot produir necrosis de la mucosa bucal i llengua, situació molt greu, arribant a perdre una part d’aquesta, fins i tot podria produir un seriós problema per l’impediment a ingerir aigua.

En altres ocasions es produeix un quadre mèdic d’asfíxia i en certs gossos, un xoc anafilàctic, de conseqüències imprevisibles. La gravetat de les lesions depèn molt del temps que l’eruga estigui en contacte en la mucosa de la boca.

És una urgència veterinària, fiquis en contacte amb nosaltres i l’ajudarem.

CONTACTE

SERVEIS

serveis